Słodka trucizna Przeczytac cale a dopiero pozniej mowic ze bylo Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca [...]
[...] pod nazwą Glucophage, firmy Riomet and Fortamet jest najpopularniejszym lekiem na cukrzycę typu 2, szczególnie kiedy towarzyszy jej otyłość i insulinoporność. Transportuje cukier z krwioobiegu do komórek. Jest to dobry lek dla aktywnych diabetyków, ponieważ rzadko wywołuje obniżenie cukru we krwi, nawet w trakcie intensywnego wysiłku. Nie [...]
[...] kupujemy a nam najbardziej smakuje – zazwyczaj tego wszystkiego są pozbawione – ale są bogate w węglowodany proste,HFCS,czy dodatek tłuszczu trans. Zgodnie ze starym hasłem cukier krzepi. Czysta 100%-owa energia.Czyli to co nasz mózg kocha najbardziej. Czy to przypadek? Niestety to celowy zabieg producentów. Cukrowy blues. Do tego te produkty [...]
[...] na pełny żołądek) spowoduje wolniejszy wzrost poziomu intoksykacji, niższy także będzie poziom alkoholu we krwi. W przypadku napojów alkoholowych, których składnikami jest cukier, tłuszcz lub mleko dochodzi do wolniejszego wchłaniania alkoholu przez organizm, zatem wolniej osiąga się szczytowa wartość poziomu intoksykacji. Jeśli wypijemy kilka [...]
[...] to jest słodycz? 2 Jaka jest różnica pomiędzy sacharozą, dekstrozą, cukrem i sacharozą? 3 Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej? 4 Dlaczego cukier jest używany w artykułach żywnościowych? 5 W jaki sposób cukier wpływa na ludzki organizm? 6 Czy miód nie jest zdrowszy od cukru? 7 Czy zdrowa dieta może zawierać [...]
[...] apetyt. Oczywiście nie każde podjadanie jest korzystne. Przekąski mogą zwiększyć ilość niechcianego tłuszczu i kalorii w diecie, zwłaszcza jeśli są to zwykłe ciasteczka lub cukierki. "Nieświadomi" podjadacze, którzy nie myślą o zawartości swoich przekąsek, powinni zająć się poważnym planowaniem. Zalecane jest porcjowanie przekąsek zawczasu lub [...]
[...] które zostały zużyte. Oznacza to, że nawet w kilka godzin po skończeniu gry, czy spaceru może wystąpić silne niedocukrzenie, ponieważ komórki mięśniowe nadal pobierają cukier z krwi. Z tego powodu - w nocy, czy nawet następnego dnia może utrzymywać się deficyt cukru we krwi (hipoglikemia) wraz z jej nieprzyjemnymi wyżej wspomnianymi [...]
Słodka trucizna Po alkoholu i papierosach, cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki uspakajające, [...]
[...] czy rownie dobre jest nadmierne soków owocowych czy napojow z wysoką zawartością HFCS (Syrop skrobiowy o wysokiej zawartości fruktozy)? Zaznaczam nadmierne! Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc) - monosacharyd występujący w owocach i miodzie. Wchodzi tez w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza). Fruktoza jest znacznie [...]
[...] Jenkinsem do ustalenia miary, jak szybko i do jakiego poziomu nastąpi wzrost poziomu cukru we krwi po zjedzeniu określonego węglowodanu. Jako wartość odniesienia przyjęto cukier gronowy (glukoza) o wartości 100. Wszystkie pozostałe węglowodany określono w odniesieniu do glukozy. Jeżeli jakiś węglowodan prowadzi do szybszego i wyższego wzrostu [...]
[...] jest używana do syntezy acetylocholiny - neuroprzekaźnika potrzebnego do efektywnego działania pamięci. Cukier: Dodaje energii i poprawia nastrój; organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta redukuje poziom cukru we krwi. Insulina obniża poziom energii. Efekt negatywny po jakimś czasie przewyższa początkowy efekt pozytywny. [...]
[...] wzrostu poziomu glukozy we krwi. Do produktów spożywczych będących głównym źródłem węglowodanów należą głównie produkty roślinne , takie jak : Cukier buraczany (zwykły cukier) 99,8% węglowodanów Miód naturalny 80% węglowodanów Ryż 78,9% węglowodanów Mąka 72% węglowodanów Kasza 72% węglowodanów Białka W diecie przeciętnego człowieka [...]
[...] artykule rozwiejemy również wątpliwości dotyczące picia kawy przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią oraz poruszymy temat wpływu popularnych dodatków do kawy, takich jak cukier, mleko czy śmietanka na jej właściwości. Jednak zanim do tego przejdziemy dowiedzmy się jakie są źródła kofeiny w przeciętnej diecie człowieka – gdyż większość z nas [...]
[...] więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Wtedy nadmiar cukru przechowywany jest pod postacią glikogenu wątrobowego i mięśniowego. Kiedy już zapas glikogenu jest wystarczający, cukier magazynowany jest wtedy pod postacią tłuszczu, w tkance tłuszczowej. Na powierzchni pojedynczej komórki znajduje się około 20 000 miejsc, za pomocą których insulina [...]
[...] źródłem kalorii, dzięki dużej zawartości cukru naturalnego. Osoby stosujące dietę odchudzającą powinny unikać rodzynek występujących w różnego rodzaju wyrobach cukierniczych. Porcja 25g dostarcza ok. 70kcal.Rodzynki są jednocześnie dobrym źródłem potasu oraz zawierają żelazo. Czosnek Czosnek jako lek znany jest od dawna. Wiadomo, że [...]
Ponizej postanowiłem zaprezentować artykuł poświęcony przemianom tłuszczów w organizmie, z uwzglednieniem zagadnien sportu. Mam nadzieję że tamat ten przybliży wielu osobom zainteresowanym dziedziną fizjologii zywienia ciekawe aspekty katabolizmu i anabolizmu zwiazków tłuszczowych. Proces rozpadu tłuszczów w organizmie jest niezwykle [...]
[...] version / Metabolizm fruktozy w pigułce Fruktoza to monosacharyd (węglowodan, który nie ulega hydrolizie do form prostszych), który ma nieco odmienne właściwości, niż inny cukier prosty- glukoza. Kiedy spożywasz fruktozę, jest ona absorbowana w jelicie znacznie wolniej, a proces ten nie podlega bardzo precyzyjnej regulacji/kontroli. /w [...]
[...] bywa czarujący, by po chwili zmienić się w zimnego drania! Podpowiemy ci, jak wyzwolić się spod jego niebezpiecznego uroku. CUKROWA WIZYTÓWKA Cukier, który sypiesz do cukiernicy, należy do grupy związków chemicznych nazywanych węglowodanami. Są one cennym źródłem energii, która "napędza" wszystkie narządy i układy twego ciała. Węglowodany [...]
[...] pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy enzymu - podpuszczki, a cukier mleczny dzięki enzymowi - laktazie. Dziecko 1 - 2 letnie ma już paznokcie i włosy i jego zapotrzebowanie na kazeinę jest bardzo niewielkie. Od tej chwili układ [...]
[...] gromadzenia w mięśniach glikogenu zwiększa się pod wpływem treningu. Węglowodany występują w dwóch podstawowych formach: prostej i złożonej. Forma prosta węglowodanów to cukier prosty - glukoza, który prawie natychmiast po spożyciu włącza się w krwiobieg. Efektem spożycia cukru prostego (batonik, lody, miód) jest szybki przypływ energii ale [...]